column
Mr. X wil relatie met cliënte
Spannende appjes, verzoekjes om sexy foto’s: mr. X was het even helemaal kwijt.
’En ik wil inderdaad op vakantie. Waar gaan we naartoe?’ Met dit verrassende appje trok mr. X de advocaat-cliëntrelatie een andere dimensie in. Mr. X deed een alimentatieprocedure voor zijn cliënt en wist dat ze het moeilijk had. Financieel, maar ook mentaal, zo blijkt uit de gewisselde app-berichtjes.
Mr. X stelde etentjes voor, kopjes thee bij hem thuis of een weekend naar Calais. Hij toonde zich ongeduldig of teleurgesteld, telkens als de cliënte zei daar (nog) niet aan toe te zijn.
Misschien meende mr. X ook privé haar redder in de nood te zijn. Als de cliënte vertelde dat ze in de put zat, bang was weer gekwetst te worden, opzag tegen haar eerste therapiesessie, ging hij lustig verder met proberen haar mee te krijgen.
Maar vooral leek hij bevangen door haar aantrekkingskracht, resulterend in verzoekjes om en uitwisseling van sexy foto’s. Hij kwam zelfs met de mededeling ‘Sorry. Maar ik wil wel seks’ en even later de toevoeging ‘Maar ik wil ook liefde eigenlijk’. Als hij voor de seks moest betalen, kon dat ook.
Als de cliënt hem na een maand of twee van deze spanning vraagt ook een procedure over het ouderlijk gezag voor haar te voeren, lijkt mr. X bij zinnen te zijn gekomen: hij neemt de nieuwe zaak niet aan.
Maar dat is too little, too late. Cliënte en de deken stappen naar de Raad van Discipline Den Haag. Volgens de deken had mr. X de zaak meteen moeten neerleggen toen hij avances wilde maken. De tuchtrechter overweegt dat met het aangaan van affectieve en/of seksuele relaties met cliënten zeer terughoudend en prudent moet worden omgegaan, temeer bij kwetsbare cliënten. De raad neemt ook in overweging dat mr. X pas had ingezien ‘zijn antenne te zijn verloren’ nadat de klachten waren ingediend en hij er met zijn gemachtigde over had gesproken. De gedragingen van mr. X hadden veel impact op zijn cliënte gehad en haar vertrouwen in de advocatuur fiks geschaad.
Extra zorgelijk vindt de raad dat mr. X als piketadocaat voor de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg veel psychiatrisch patiënten bijstaat. Als je dan niet snapt hoe je met kwetsbare cliënten omgaat…
De raad gaat ervan uit dat mr. X aan een stok achter de deur voldoende heeft: als first offender krijgt hij een schorsing van vier weken voorwaardelijk (ECLI:NL:TADRSGR:2024:110).