vak en mens quiz
Slow travel! Dat is de nieuwe reistrend. Blijf deze zomer lang op één locatie, en maak daar op uw dooie gemak deze tuchtquiz. Let wel op, u krijgt slechts één kans om het goede antwoord aan te klikken.
1. BANKTIP
Een man krijgt een omgevingsvergunning om een kelder aan te leggen. De buren vrezen schade en jij gaat namens hen in bezwaar. Je sommeert de man er niet aan te beginnen en dreigt zijn huisbankier over je sommatie te informeren, in de hoop dat de bank de bouwlening opschort. Maar je hoort niks en de bouw lijkt te starten. Daarom stuur je de sommatiebrief zelf aan de bank van de man. Wat zegt de tuchtrechter?
2. KAS IN ’T BAKKIE
Om snel betaald te krijgen en incassorisico te vermijden, accepteerde je contante betalingen van strafcliënten. Ze betaalden € 5.000 en ontvingen dan een muntje uit een speciaal daarvoor klaarstaand bakje; zo bleef je net onder de grens voor verplicht overleg met de deken. Wat zei de tuchtrechter?
3. INCASSO IN KOPIE
Je hebt in een mail aan de advocaat van de wederpartij namens je cliënt een koopovereenkomst ontbonden en een boete gevorderd, maar je hoort niets. Je kondigt vervolgens per mail incassomaatregelen aan en zet de wederpartij zelf in de cc. De wederpartij klaagt dat je haar rechtstreeks hebt benaderd. Krijgt die van de Raad van Discipline gelijk?
4. VOOR DE NUANCE
Een journalist belt je ’s avonds, vlak voor zijn deadline, over een vroegere cliënt van je die nu een supermarktmedewerker zou hebben doodgestoken. Jij vertelt de journalist een en ander over je voormalige cliënt, naar je later uitlegt om correcties en nuances aan te brengen. Heb je volgens de tuchtrechter de geheimhoudingsplicht geschonden?
5. AFHECHTEN MAAR
Je handelt echtscheidingen op gemeenschappelijk verzoek af die door mediators-niet-advocaten zijn voorbereid. Je ontvangt het convenant, belt beide partijen kort, dient het verzoek in en na de beschikking laat je de op voorhand ontvangen aktes van berusting inschrijven. Is dit volgens de Raad van Discipline voldoende?
6. HOGER BEROEP VOOR LAGERE STRAF
CCV-opgaves, jaarcijfers, kengetallen – jarenlang verzuim je ze aan te leveren. Als de Raad van Discipline je hiervoor een flinke schorsing geeft, ga je in appel voor een mildere maatregel. Neem je daarmee een risico?
7. VERWEZEN NAAR DE PRULLENBAK
Je wordt als deken geconfronteerd met de zoveelste tegen jou gerichte klacht van een lastige veelklager. Je stuurt de klacht door naar het Hof van Discipline voor behandeling door een andere deken, maar wat zou het fijn zijn als deze klacht direct door het hof werd afgestopt. Kan dat?
8. AN OFFER YOU CAN’T REFUSE
Je echtscheidingscliënt vertelt je welk aanbod hij tijdens het mediationtraject zijn ex heeft gedaan om haar uit te kopen uit de echtelijke woning. Je cliënt heeft erbij gezegd dat zij er bij de rechter geen beroep op mocht doen. De ex-vrouw gaat deels niet akkoord en zegt er net als je cliënt bij dat haar reactie niet in de rechtszaal gebruikt mag worden. Niettemin stel je in de procedure welk aanbod je cliënt de ex-vrouw heeft gedaan en je noemt het een offer you can’t refuse. Heb je een probleem, als de ex-vrouw klaagt bij de tuchtrechter?
9. WEL OF NIET PESTEN?
Een bank vraagt je onderzoek te doen naar twee Nederlandse bankmedewerkers die zich volgens collega’s in Engeland schuldig hadden gemaakt aan pestgedrag. De bank, die verder niet jouw cliënt is, verzekerde de twee bankmedewerkers dat jij als externe onderzoeker het Nederlandse onderzoeksprotocol van de bank zou toepassen, tenzij het Engelse meer waarborgen biedt. Jouw conclusie is dat de medewerkers volgens het Nederlandse protocol niet hadden gepest, maar je voegt toe dat dat wel zo was volgens het Engelse protocol. Op basis van jouw onderzoeksrapport worden de Nederlandse medewerkers ontslagen. Wat zegt de rechter?
10. PREMIER PSYCHOPAAT
Je hebt ooit ergens gezegd dat je niet kunt uitsluiten dat premier Rutte een niet-criminele psychopaat is. Je herhaalt dat in een tv-uitzending, waar je wordt opgevoerd als strafadvocaat en waarin jou naar die opmerking wordt gevraagd. Wat vindt de tuchtrechter als een kijker klaagt dat zo’n ‘bijdrage aan de verloedering van het publieke debat’ het vertrouwen in de advocatuur schaadt?
11. ACTIE!
Anders dan een vrouw dacht heeft haar overleden zus geen woning aan haar nagelaten. Ze vraagt jou om uit te zoeken of haar zus dat misschien op een of andere manier, bijvoorbeeld met een (gewijzigd) testament, heeft geregeld. Je belt met notarissen, onderzoekt huwelijkse voorwaarden, stelt een dagvaarding op en na een halfjaar declareer je 12.000 euro. De vrouw klaagt dat je haar ten onrechte geen inschatting van kansen hebt gegeven en ook geen opdracht had voor een dagvaarding. Is de tuchtrechter het met haar eens?
12. LEKKER NIKS ZEGGEN
Je treedt op voor iemand die failliet is verklaard, je gaat in beroep tegen de faillietverklaring. Je cliënt geeft intussen zijn aandelen in een bv in pand aan iemand die van het faillissement niet weet. Als je cliënt zijn verplichtingen aan de pandhouder niet nakomt, begint de pandhouder een procedure om de aandelen zelf te verkrijgen. Jij voert daartegen verweer, zonder de pandhouder te vertellen van het faillissement. De pandhouder klaagt bij de tuchtrechter: had jij hem over het faillissement moeten vertellen?
13. ADVOCAAT ALS VIOOL
Op verzoek van je cliënt vorder je een schadevergoeding van 3 miljoen euro van een school die zijn kinderen niet goed zou hebben behandeld. Dat loopt op niets uit, maar de deken hoort ervan en vraagt voor nader onderzoek het dossier op, evenals zes andere dossiers, omdat ze op rechtspraak.nl vreemde acties van jou zag. Alleen door een last onder dwangsom stuur je de dossiers, verder weiger je elke medewerking aan het onderzoek, maar je erkent wel dat je je door de cliënt ‘als een viool liet bespelen’. Heb je een tuchtrechtelijk probleem?
14. 100% PARALLEL?
Je cliënt wordt verdacht van witwassen en op zijn verzoek, en door hem betaald, treed je ook op voor de medewerkers van zijn souvenirshop die de politie als getuigen wil horen. Het OM geeft je vanwege die combinatie geen toegang tot de processtukken zolang niet alle getuigen zijn gehoord. Had je volgens de Raad van Discipline beter moeten weten?
15. DREIGEN EN TEGENDREIGEN
Een collega van je treedt op voor een koper die met de verkoper ruziet over de datum van ontruiming. De adviseur van verkoper dreigt je collega met een tuchtklacht als hij gaat procederen. De collega roept jouw hulp als strafadvocaat in. Je schrijft de wederpartij dat die dreiging smaad en afdreiging behelst en dat je daarvan aangifte zult doen. Is je brief tuchtrechtelijk gezien problematisch?