citaat

‘De businessmodellen zitten in de weg. Advocaten­kantoren en rechtsbijstand­verzekeraars worden ingeperkt door weinig doordachte regels, die vooral als doel hebben om de onafhankelijk­heid en loyaliteit van de advocaat aan zijn ene klant te bewaken.’

Maurits Barendrecht constateert in zijn afscheidsrede als hoogleraar Innovatie van Rechtssystemen aan Tilburg Law School dat er van vernieuwing in conflict­oplossing maar weinig terechtkomt.


tuchtcast

Passend en geboden

Luister naar de elfde aflevering van de podcast Passend en geboden.

In de maandelijkse podcast Passend en geboden bespreekt presentator Hidde Bruinsma tucht­uitspraken met advocaten Tjitske Cieremans en Robert Sanders, beiden gespecialiseerd in het tuchtrecht. In deze aflevering vijf zaken, waaronder: Geschrapt om financieel wanbeheer, Minderjarige dochter zonder toestemming bijgestaan en Wel of niet voldoende deskundigheid? De tuchtcast Passend en geboden is te vinden in Apple Podcast, op Spotify en via de website van het Advocatenblad.

column

Deus ex machina

Bent u benaderd door de ‘School for Moral Ambition’ van Rutger Bregman? Geïnspireerd door Nietzsche verklaart Bregman God dood, leidt moraal tot Wille zur Macht, veroorzaakt het kapitalistisch liberalisme maatschappelijke wantoestanden en is de individuele mens louter gericht op zelfverrijking. Entree: de Zuidasadvocaat.

Onze advocatuurlijke ‘most beautiful minds’ verspillen hun talenten aan M&A en financieringen. Zij moeten de lucratieve praktijk neerleggen en zich tegen een bescheiden vergoeding inzetten om de grote problemen in de wereld op te lossen. Doen zij dat niet, dan volgt een zinloos, schuldig leven.

Iedere woelige tijd kent zijn eigen apocalyptische onheilsprofeten. Ons tijdvak wordt gekenmerkt door maatschappelijke onrust over thema’s als migratie, hoge energieprijzen, woningcrisis, klimaatproblemen en de Russisch-Oekraïense oorlog. Bregman sluit aan in een rij van zelfbenoemde predikers die hetzelfde paradigma gebruiken. Protestbewegingen zoals ‘1968’, Occupy Wall Street, Extinction Rebellion en Morele ambitie hanteren paradigma’s zoals antikapitalisme, anti-intellectualisme, anti-Westen of antikolonialisme. Slechts het thema wijzigt: Vietnamoorlog, banken, klimaat, Palestina of gebrek aan morele ambitie.

Onheilsprofeten presenteren bovendien een vorm van eindstrijd tussen goed en kwaad. Rudi Dutschke bejubelde een autoritair marxisme als alternatief voor het failliet kapitalisme, Greta Thunberg vindt fossiele brandstoffen (en daarmee de facto het kapitalisme) de oorzaak van het einde van de mensheid. Bregman vindt het gebrek aan morele ambitie bij Zuidasadvocaten een belangrijke oorzaak van het in stand houden van contemporaine problemen.

Moderne predikers gebruiken (social) media voor hun hoogmis. Moest Rudi Dutschke in 1968 letterlijk de barricaden op, Bregman en Thunberg schieten YouTube-filmpjes, interviews en tweets de (social) media in. Daarmee bereiken zij een miljoenenpubliek maar loert het gevaar dat ijdelheid het wint van altruïsme. Volgens Bregman zal zijn ‘morele ambitie’ een revolutie ontketenen. Daarom wil hij niet alleen vaker in het nieuws zijn, maar ook dat elke Nederlander zijn boeken leest. Sterker nog, ouders zouden hun kinderen uit zijn boeken moeten voorlezen. Het is tenslotte Bregman die morele ambitie als radicale en transformatieve deus ex machina in sociale context heeft bedacht. En dat kon Nietzsche niet zeggen. Maar was het niet Nietzsche die stelde dat wie zijn eigen ijdelheid ontkent, deze gewoonlijk in zo’n brutale vorm bezit dat hij instinctief de ogen sluit om de noodzaak te vermijden zichzelf te verachten?

Conclusie? Als u de begrippen ‘Rutger Bregman’, ‘Morele ambitie’, ‘Advocaten’ en ‘Zuidas’ in ChatGPT invoert, komt u gewoon bij de Gedragsregels advocatuur uit.