vak & mens praktijk

Wat mannen van vrouwen kunnen leren (en andersom)

Succesvol acquireren en relaties beheren? Acquisitietrainer Daniëlle de Jonge geeft praktische tips.

In de dynamische wereld van de advocatuur is doeltreffende acquisitie cruciaal en vaak onderdeel van het takenpakket van een advocaat. Ieder heeft daarbij natuurlijk unieke kenmerken, sterke punten en uitdagingen. Wat kunnen mannen en vrouwen van elkaar leren op dit vlak en hoe kunnen ze elkaar versterken en aanvullen? Kleine disclaimer: de voorbeelden in dit artikel geven aan wat veelal geldt, vanzelfsprekend heeft iedereen een eigen stijl en past niemand exact in een stereotiep hokje.

Daniëlle de Jonge

Typisch man

In de arena van commerciële verant­woordelijk­heid binnen advocaten­kantoren vertonen mannen vaak specifieke kenmerken. Heel positieve eigenschappen, met hier en daar een valkuil. Zo zijn mannen doorgaans assertief, competitief en resultaatgericht. Deze eigenschappen stellen hen in staat effectief te onderhandelen en deals te sluiten. Mannen hebben daarnaast vaak een natuurlijke neiging om risico’s te nemen, wat kan leiden tot het verkrijgen van lucratieve contracten en nieuwe zakelijke kansen. Echter, deze zelfverzekerde benadering kan soms ook leiden tot overmoed of een gebrek aan aandacht voor detail. Het is voor mannen van essentieel belang een balans te vinden tussen hun vastberadenheid en het vermogen om zorgvuldig te werk te gaan, om succesvol te zijn in de veeleisende rol die acquisitie met zich meebrengt.

Typisch vrouw

Vrouwen laten in hun commerciële activiteiten vaak eigenschappen zien zoals empathie, diplomatie en tact. Deze eigenschappen stellen hen in staat sterke relaties op te bouwen met cliënten en een diepgaand begrip te ontwikkelen van hun behoeften en zorgen. Vrouwen zijn vaak bedreven in het onderhouden van langdurige zakelijke relaties en hun netwerk, wat op lange termijn vruchtbare resultaten kan opleveren voor het advocaten­kantoor. Echter, vrouwen kunnen soms worstelen met het nemen van risico’s en het afdwingen van beslissingen, wat hen kan belemmeren in het sluiten van grote deals of het binnenhalen van nieuwe klanten. Het is voor vrouwen goed om te werken aan het vergroten van assertiviteit en het laten zien van durf in gesprekken om hun potentieel volledig te benutten.

Elkaar versterken

Wat mannen kunnen leren van vrouwen in acquisitie is de kracht van relationeel management. Vrouwen zijn vaak bedreven in het opbouwen van sterke, vertrouwensvolle banden met cliënten. Dat is ideaal voor een ijzersterk netwerk en leidt veelal tot een loyale klantenbasis. Mannen kunnen profiteren van het observeren en overnemen van deze vaardigheid, waardoor ze nog effectiever kunnen communiceren met cliënten en behoeften en wensen beter begrijpen.

Aan de andere kant kunnen vrouwen leren van mannen hoe ze assertiever kunnen zijn en hoe ze doelgerichter kunnen handelen om hun commerciële doelen te bereiken. Niet zelden is het zo eenvoudig als het tonen van meer lef. Immers: bescheidenheid siert de mens, maar het verkoopt voor geen meter.

Door deze uitwisseling van vaardigheden en kennis kunnen mannen en vrouwen elkaar aanvullen en versterken. Het resultaat: een meer evenwichtige en succesvolle vorm van acquisitie en relatiebeheer voor een bloeiende praktijk. Eén punt verdient nog wel extra aandacht. Ontwikkel een stijl van commerciële communicatie die bij jou als persoon past. Kunstjes doen is geen optie, daar is uiteindelijk niemand mee geholpen.