van de nova dilemmapp

Even vasthouden

Laat u een schadevergoeding langer op uw derden­gelden­rekening staan als uw cliënt onder bewind staat?

HET DILEMMA

Ik ben advocaat en heb in een zaak een schadevergoeding voor mijn cliënt ontvangen op onze derden­gelden­rekening. Mijn cliënt vraagt mij deze vergoeding niet direct over te maken. Hij staat nog onder bewind en is het dan meteen kwijt. Hij zegt dat hij wel een seintje geeft als ik het kan overmaken. Ik vraag mij af of ik hieraan kan meewerken. Als ik de regelgeving erop nasla, staat dat ik het geld ‘zo snel mogelijk’ moet overmaken aan de rechthebbende. Dat laat wel ruimte voor enige interpretatie. Ik snap de wens van mijn cliënt, maar wil ook niet in de problemen komen. Wat doe ik?

SLOTOPMERKING NOvA

Wat doe je als je cliënt vraagt om voor hem bestemde derdengelden nog even op de derden­gelden­rekening te laten staan? Slechts 6% laat het geld staan, 21% is bereid het geld maximaal een maand te laten staan en 59% maakt het geld direct over. Uit de reacties volgt dat de omstandigheid dat de cliënt onder bewind staat, meespeelt bij de over­weging. Let op dat de derdengelden­rekening niet oneigenlijk gebruikt wordt (hoe goedbedoeld ook). De rekening is geen ‘normale’ bankrekening, maar dient ertoe om derdengelden afgescheiden te houden van het vermogen van de advocaat respectievelijk van het kantoor. Artikel 6.19 jo. 6.23 van de Voda bepaalt dat het geld onmiddellijk overgemaakt moet worden aan de rechthebbende. Het is niet de bedoeling dat gelden zonder noodzaak worden geparkeerd op de derdengeld­rekening. Ook het zogenaamde ‘bankieren’ met de derden­geldenrekening is niet toegestaan.

Test uw ethisch kompas!

Met de DilemmApp wil de NOvA discussie over dilemma’s binnen de advocatuur bevorderen en het bewustzijn vergroten. Iedere twee weken ontvangt u een nieuw dilemma in de app waarmee u een afweging maakt tussen tegenstrijdige belangen. Deelname aan de app is anoniem en niet herleidbaar tot personen/telefoonnummers.

Na publicatie van het nieuwe dilemma plaatst de NOvA ook een slotopmerking bij het vorige dilemma, waarin de mogelijke overwegingen voor en tegen een bepaalde keuze voor u op een rijtje worden gezet. U kunt zelf ook dilemma’s indienen binnen de app of deze mailen naar communicatie@advocatenorde.nl.

Download de NOvA DilemmApp gratis in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android). Let op: selecteer de app met het blauwe logo en de witte pijlen. Als u voor de eerste keer de app opent, wordt u om een wachtwoord gevraagd. Vul hier in: Advocaat!