citaat

‘De journalistiek wordt de mond gesnoerd op een wijze die nooit eerder is vertoond. Als het vonnis van de rechtbank in stand blijft heeft dat verstrekkende gevolgen voor de wijze waarop de pers haar werk doet.’

Advocaat Olaf Trojan bepleitte op 19 febru­ari namens het Algemeen Dagblad bij het gerechtshof Amsterdam opheffing van het publicatieverbod over geluids­opnamen van Peter R. de Vries.


tuchtcast

Passend en geboden

Luister naar de achtste aflevering van de podcast Passend en geboden.

In de maandelijkse podcast Passend en geboden bespreekt pre­sen­tator Hidde Bruinsma (die het stokje overneemt van Erik Jan Bolsius) tuchtuitspraken met advo­caten Tjitske Cieremans en Robert Sanders, beiden gespecialiseerd in het tuchtrecht. In de achtste aflevering: gebrekkige communicatie met een cliënt, dramatisch einde van een 40-jarige carrière. En de vraag of je een beetje integer kunt zijn. De ‘tuchtcast’ Passend en geboden is te vinden in Apple Podcast, op Spotify en via de website van het Advocatenblad.

column

Navalny

Is advocaat Navalny in opdracht van Poetin om het leven gebracht? Is het relevant of hij werd vergiftigd? Of dat hij bezweek door erbarmelijke leefomstandigheden in een Siberische goelag? Navalny is het zoveelste slachtoffer in een lange reeks van dissidenten die door Russische machthebbers het zwijgen is opgelegd. Wiens levens lopen op dit moment nog meer gevaar? Garry Kasparov, een van de grootste antagonisten van Poetin? Of de jonge oppositieleiders Vladimir Kara-­Murza en Ilya Yashin die inmiddels zijn opgepakt en ver­dwenen? Bent u het snijdende cynisme van voormalig premier Medvedev vergeten die na de moord op advocaat Derk Wiersum opmerkte dat de rechtsstaat in Nederland ‘onder druk staat’? In Rusland is geen sprake van een rechtsstaat.

De reacties van Nederlandse politici op Navalny’s dood komen niet verder dan dagkoersen die via social media worden gedeeld. Rutte is vooral lachend bezig met solliciteren voor zijn nieuwe officium als S-G van de NAVO. Structurele rechts­statelijke discussies over dossiers zoals de Toeslagen­affaire, Groningen, gefinancierde rechtsbijstand zouden het cement van onze rechtsstaat moeten zijn. Maar deze discussies blijken te ingewikkeld, worden genegeerd en blijven jaren­lang op de plank liggen. Een a priori rechtsstatelijk debat in de Tweede Kamer met de informateur gaat langer over het feit dat Pieter Omtzigt de dienstauto van de Plasterk heeft gebruikt, dan wat er daadwerkelijk in het eindrapport staat.

En wat is het resultaat? Informateur Kim Putters praat met Marco Pastors. Wie weet om hem te pousseren als minister-president van een extraparlementair kabinet. In de laatste peilingen staat de PVV op meer dan vijftig zetels, terwijl de partijleider in 2018 –⁠ dus na MH17 en het bezetten van de Krim ⁠– zijn vriend Poetin bezocht. Diezelfde partijleider lukte het in 2010 om A-G Diederik Aben succesvol buiten de Hoge Raad te houden met een staaltje ordinaire politieke beïnvloeding. Zonder in de wet van Godwin te vervallen, moet ik bij Poetin, Le Pen, Wilders en Trump steeds denken aan de woorden van de Duitse keizer Wilhelm in Ken Magazine (1938): ‘But of our Germany, which was a nation of poets and musicians, of artists and soldiers, he has made a nation of hysterics and hermits, engulfed in a mob and led by a thousand liars or fanatics.’

De rechtsstaat van de PVV bestaat alleen voor winnaars, is afhankelijk van meningen van de meerderheid, voedt verdachtmakingen en bevordert willekeur. De echte rechtsstaat beschermt de rafelranden van de maatschappij. Een ­Soumaya Sahla voor wie ne bis in idem niet geldt, een IS-bruid die mag wegrotten in een kamp vanwege een verkeerde keuze en iedere burger die machteloos staat tegenover de ongeïnteresseerde overheid. Welke rechts­staat had Navalny omarmd?