van de nova

veelgestelde vragen

Hoe kan ik doorgeven dat ik in aanmerking kom voor de lage financiële bijdrage?

Top 3 van veelgestelde vragen van advocaten aan het Informatiepunt deze maand.

V: Mijn bruto-inkomen ligt onder de € 40.000, dus val ik in de lage categorie 2 voor de vaststelling van de hoogte van de financiële bijdrage 2024. Hoe kan ik dat doorgeven?

A: Als uw bruto-inkomen over 2022 lager is dan € 40.000 bruto, dan kunt u dat vóór 31 december 2023 op Mijn Orde doorgeven via de tab ‘wijzigingen doorgeven’. U kunt dan direct de noodzakelijke bewijsstukken opsturen naar de NOvA via fb@advocatenorde.nl. In dat geval ontvangt u in januari 2024 een factuur voor categorie 2 (de lage financiële bijdrage). Doet u dat niet, dan ontvangt u een factuur voor categorie 1 (de hoge financiële bijdrage) en dient u daarna de bezwaarprocedure van artikel 4 van de Regeling op de advocatuur (Roda) te doorlopen. Een nadere uitleg kunt u vinden in hoofdstuk 2 van de Roda.

V: Kan ik een overschot aan opleidingspunten dat ik in 2022 heb behaald ‘meenemen’ voor de te behalen punten in 2023?

A: In artikel 4.4 lid 4 van de Voda is bepaald dat een advocaat die in het voorgaande jaar (2022) een overschot aan opleidingspunten behaalde, deze kan gebruiken om in het huidige jaar (2023) een tekort te compenseren. Een advocaat die kan compenseren, zal ieder jaar wel minimaal tien opleidingspunten moeten behalen. De compensatie geldt alleen bij een tekort in het huidige jaar, en kan derhalve niet worden ‘meegenomen’ naar een volgend jaar (in dit geval 2024).

V: Ik heb in april van dit jaar mijn stageverklaring ontvangen. Geldt dan, net als bij de opleidingspunten, ook een ‘naar rato-regeling’ voor de kwaliteitstoetsen?

A: Nee, maar dat is ook niet nodig. Voor advocaat-stagiairs die gedurende het jaar onvoorwaardelijk op het tableau worden ingeschreven, geldt namelijk dat zij pas het jaar daarop deel moeten nemen aan de kwaliteitstoetsen (intervisie, peerreview of gestructureerd intercollegiaal overleg), zie artikel 4.3a, lid 1 Voda.

Meer vragen?

Bekijk alle veelgestelde vragen op advocatenorde.nl/faqs. Staat uw vraag hier niet bij? Het Informatiepunt voor advocaten is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.30 uur op (070) 335 35 54 en via informatiepunt@advocatenorde.nl. Het Informatiepunt geeft voorlichting aan advocaten over de regelgeving voor de advocatuur en beantwoordt vragen van advocaten over het gebruik van online applicaties van de NOvA.


benoemingen en verkiezingen

Adviescommissie insolventierecht

Benoemd als lid per 1 januari 2024:

  • Mr. L. (Linde) van Dieren-Muller
  • Mr. A.E. (Annelies) Mulder
  • Mr. B. (Bob) Rikkert
  • Mr. S.A.H.J. (Sjoerd) Warringa