van de nova nieuws

Tweede Kamer wil nood­investering in sociale advocatuur

De Tweede Kamer heeft de regering gevraagd nog dit jaar een noodinvestering te doen in de sociale advocatuur. Een motie die werd ingediend door D66, SP, CDA, PvdD, PvdA/GroenLinks en de ChristenUnie is op 24 oktober met grote meerderheid aangenomen. Ook de motie over verbetering van de financierings­systematiek van het stelsel voor gefinancierde rechts­bijstand werd aangenomen. De NOvA heeft de ver achterblijvende indexering en herijking van de vergoedingen voortdurend onder de aandacht gebracht en is blij dat de politiek achter de sociale advocatuur staat.

Bekijk de video met de reactie van NOvA-bestuurder Sanne van Oers

Alternatieve bedrijfs­structuren voor advocaten

De algemene raad van de NOvA heeft kennisgenomen van het WODC-rapport ‘Alternatieve bedrijfsstructuren voor advocaten’. Dit rapport is op 24 oktober jl. aan de demissionair minister voor Rechtsbescherming aangeboden. De NOvA betrekt het bij de analyse naar mogelijke alternatieve bedrijfsstructuren. De in het rapport gemaakte rechtsvergelijking is hierbij goed bruikbaar.

Inschrijving Beroeps­opleiding Advocaten 2024 gestart

Advocaat-stagiairs kunnen zich sinds 2 oktober weer aanmelden voor het nieuwe cohort van de Beroepsopleiding Advocaten dat op 1 maart 2024 start. Naast de reguliere opleiding kunnen advocaat-stagiairs zich ook inschrijven voor de speciale varianten –⁠ het decentrale deel van de beroepsopleiding ⁠– van de onderwijsaanbieders The Law Firm School (LFS) of De Brauw Blackstone Westbroek. De algemene raad heeft de hoogte van het opleidings- en examengeld vastgesteld op € 13.592,77. Aanmelden bij de NOvA kan tot 31 december 2023 via aanmeldportaal.advocatenorde.nl.

Advocaten behouden toe­gang tot Kadaster

De NOvA heeft het Kadaster verzocht om advocaten niet te beperken in het beroepsmatig gebruikmaken van ‘zoeken op naam’ en de door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties eerder aangekondigde maatregel niet te effectueren. Na overleg met de NOvA werkt het Kadaster aan een oplossing, waardoor advocaten toegang behouden tot het Kadaster. Om dit zo gebruiks­vriendelijk mogelijk te regelen, wordt onder andere een koppeling met het tableau van de NOvA ontwikkeld.

Algemene raad wil experiment resultaat­gerelateerde beloning met twee jaar verlengen

De algemene raad heeft het college van afgevaardigden voorgesteld om het ‘experiment letsel- en overlijdensschadezaken’ opnieuw te verlengen voor de duur van twee jaar. De komende periode wordt benut voor een volledige evaluatie van het experiment, waarin advocaten in letsel- en overlijdens­schade­zaken –⁠ als uitzondering op de regel ⁠– een resultaatgerelateerde beloning mogen ontvangen. Dit voorstel wordt behandeld in de vergadering van het college van afgevaardigden op 6 december 2023. Voorafgaand buigen de raad van advies en de commissie regelgeving zich hierover.

Meer nieuws?

Kijk voor meer nieuws op advocatenorde.nl/nieuws of meld u aan voor onze nieuws­alerts per mail via advocatenorde.nl/nieuws/.