vak & mens

meesterlijke podcasts

Op zoek naar de perfecte wandelpodcast in de categorie ‘juridisch light’? Of toch liever wat zwaardere kost tijdens een autorit? Vier gratis juridische podcasts op een rij.


Strafrecht

Crime de la Crime

In de podcast Crime de la Crime (Algemeen Dagblad) gaan strafpleiters Peter Schouten en Onno de Jong (voormalig advocaten van kroongetuige Nabil B.) met elkaar in gesprek over juridische thema’s. Gericht op leken, herkenbaar voor (straf)advocaten.

In de eerste aflevering ontbreekt de juridische diepgang nog. Interviewer en journalist Charlene Heezen stelt voornamelijk vragen die een lekenpubliek aanspreken. Hoe is het om strafrechtadvocaat te zijn? Wat is een veelgehoorde vraag op verjaardagen? De aflevering is vernoemd naar het antwoord op die laatste vraag: ‘Hoe kan je nou zo’n verkrachter bijstaan?’

De tweede aflevering gaat over strafpleiters die onder druk worden gezet door hun cliënt. De heren juichen de komst van de vertrouwensadvocaat toe. Een advocaat die vreest dat zijn cliënt ongeoorloofde zaken van hem verlangt, kan zo in een vroeg stadium aan de bel trekken. De vertrouwensadvocaat ‘zou een zaak anoniem aan de deken kunnen voorleggen, en dat weer aan jou kunnen terugkoppelen’, aldus De Jong.

De advocaten hebben een prettige dynamiek en vullen elkaar goed aan. Een beetje humor wordt ook niet geschuwd. Schouten concludeert dat hij door toedoen van de NOvA een ‘tweekoppig monster’ is geworden (hij houdt zich bezig met straf- en civiel recht). De Jong: ‘Dat is een adequate omschrijving.’ Al met al prima luistervoer om een halfuurtje mee te vullen. Ook afleveringen 3 en 4 staan inmiddels klaar.


True crime

Gerede Twijfel

Gerede Twijfel is de naam van een project van de VU Amsterdam. Studenten aan de opleiding Criminologie onderzoeken of mensen onterecht zijn veroordeeld (zie ook Advocatenblad 2, 2023). NRC maakte er een gelijknamige podcast over, gepresenteerd door journalist Bas Haan.

In de podcast duiken elf studenten onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen in de zaak van Antonio. Die huurt in 2012 samen met zijn vriend Guido een loods in Maastricht voor hun bedrijf, een banden­handel. Guido woont in de loods, Antonio slaapt er ook regelmatig. Dan wordt Guido vermist. Vijf dagen later vindt de politie zijn lichaam. Guido is gemarteld en doodgebloed, waarna zijn lichaam in brand is gestoken. Antonio wordt veroordeeld in de zaak, die te boek staat als de Maastrichtse martelmoord.

De studenten bestuderen het dossier (meer dan zesduizend pagina’s). Van Koppen: ‘Vaak beginnen studenten aan dit project met het idee: we gaan bewijzen dat iemand onschuldig is. Dan zeg ik: nee, we gaan een goede analyse maken.’ De gerede twijfel in deze zaak zit ’m onder andere in de tegenstrijdige verklaringen van Antonio. Tijdens de verhoren lijkt hij angstig en geeft hij meermaals aan ‘niet meer in die wereld’ terecht te willen komen. Onduidelijk is welke wereld Antonio bedoelt. Op de waarom-vraag, het motief voor de moord, is geen antwoord gevonden.

De ultieme vraag blijft: is Antonio onterecht veroordeeld? In zeven afleveringen ontdekt de luisteraar langzaam welke kant het verhaal op gaat.


Wetenschap

De Leidse Noot

De podcast van de Afdeling Burgerlijk recht van de Universiteit Leiden plaatst wekelijks een noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van burgerlijk (proces)recht. De teller staat al ruim boven de zeventig.

Het jazzy introductiemuziekje doet je even ontspannen achteroverleunen in je luie stoel. De Leidse Noot opent met een korte introductie van het onderwerp en de uitspraak. De namen van de gespreks­partners worden genoemd. Eventuele verdere informatie over de gasten (bijvoorbeeld hun relatie tot het onderwerp) blijft helaas achterwege. In algemene zin gaat het veelal om twee medewerkers van de universiteit die onderzoek met onderwijs combineren.

In de podcast komen diverse civielrechtelijke onderwerpen voorbij, zoals het ‘alsof-beding’ in huwelijkse voorwaarden of de auteursrechtelijke vergoeding voor muziek in een woonzorgcentrum. Een aflevering die ook voor de digitaal winkelende jurist interessant is, gaat over de vraag: is achteraf betalen bij online aankopen via bijvoorbeeld Klarna of AfterPay een vorm van consumentenkrediet? Dat vroeg de kantonrechter in Arnhem zich ook af, waarna hij maar liefst twintig prejudiciële vragen voorlegde aan de Hoge Raad.

Onderzoeker Tom Bouwman schetst het wettelijk kader. In zekere zin valt achteraf betalen onder de wettelijke omschrijving van consumentenkrediet, maar er is een uitzondering in de wet opgenomen. De vraag is of die van toepassing is. De Hoge Raad ziet aanknopingspunten voor een bevestigende beantwoording en een ontkennende beantwoording en stelt daarom op zijn beurt prejudiciële vragen aan het Europees Hof van Justitie. De luisteraar is ondertussen een boel informatie rijker, maar nog niet veel wijzer. Afwachten maar.

De Leidse Noot is een podcast voor de jurist pur sang, die zich graag in twintig tot dertig minuten laat bijpraten over recente jurisprudentie.


Arbeidsrecht

Juridisch Geneuzel

Tien jaar geleden studeerden ze samen rechten, nu bespreken Hidde Bruinsma en Niels van der Neut arbeids­rechtelijke kwesties onder de toepasselijke noemer Juridisch Geneuzel. Toegankelijk voor eenieder, ook interessant voor de juridisch onderlegden.

Bruinsma bleek niet zoveel talent voor het recht te bezitten en werd direct na zijn studie freelance ondernemer, of zoals Van der Neut het noemt: ‘nieuwe zelfstandige’. Van der Neut promoveert aan de Universiteit van Amsterdam en is in de woorden van Bruinsma een ‘loonslaaf’. Daarmee zetten de oud-huisgenoten gelijk de amicale toon.

Juridisch Geneuzel draait al even mee: de eerste aflevering van de podcast stamt uit december 2020. De afleveringen variëren in lengte van ongeveer twintig minuten tot een uur. De mannen trappen af met een ‘raar verhaal’, oftewel een rechterlijke uitspraak, aan de hand waarvan het onderwerp wordt geïntroduceerd. Er is een inbeller, soms meer dan een, die iets over het onderwerp komt vertellen. De podcast eindigt met een ‘tip van de aflevering’. Incidenteel staat de luistershow helemaal in het teken van een interview met een expert.

Een recente episode gaat over pesten op de werkvloer. Zesentwintig procent van werkend Nederland ervaart weleens pestgedrag op de werkvloer. Dertien procent van de gepeste mensen wordt gepest door een leidinggevende. Wat moet een werkgever doen om pesten te voorkomen? Tip van de sluier: het codewoord is ‘vertrouwenspersoon’.

Ook de andere delen in de reeks beloven sensatie en smeuïgheid. Het stakingsrecht en Lady Gaga, het privacyrecht en James Bond, of drank en drugs op de werkvloer? Bruinsma en Van der Neut brengen het hun luisteraars met verve ten gehore.

Dit is de eerste – uitgebreide – aflevering van een nieuwe rubriek over juridische podcasts. Heeft u tips?

Laat het weten via redactie@advocatenblad.nl.