cijfers
871
Het geautomatiseerd analyseren van de financiële kengetallen van advocatenkantoren heeft in 2022 in bijna negenhonderd gevallen tot nader onderzoek geleid, blijkt uit het jaarverslag van het dekenberaad. Vorig jaar verstrekten 5.481 kantoren hun financiële cijfers. Bij 84 procent van de kantoren riepen de cijfers geen vragen op.
citaat
‘We moeten de toegang tot het recht versterken en de strafrechtketen verbeteren, het toezicht op de advocatuur goed regelen en het stelsel van rechtsbijstand vernieuwen. Het nieuwe Wetboek van Strafvordering moet zo snel mogelijk in werking treden.’
Met het oog op de verkiezingen maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid in augustus de thema’s bekend die het departement belangrijk vindt. Bovenaan het lijstje staat versterking van de rechtsstaat.
column
Zomerergernis
Af en toe moet je als cassatieadvocaat jezelf loswrikken uit de stapel dossiers om te peilen wat er onder je vakgenoten leeft. Dus vroeg ik eens rond op LinkedIn. De zomer leek mij daarvoor het geknipte moment. Iedereen uitgerust en opgewekt.
Ik ontving geen enkel vakantiekiekje. Wel vulde mijn inbox zich met ergernissen van de thuisblijvers. Er tekende zich een top 5 af.
- De te lage prijsafspraak: Die e-mail met dat rode uitroepteken. Of je zo snel mogelijk de memorie van grieven wilt opstellen. Pas nadat je hebt toegezegd, ontdek je de onrealistische prijsafspraak in het dossier. En blijkt de verantwoordelijke partner al in het vliegtuig naar Bali te zitten.
- Het genoegen van de gunst: Je blijkt uitverkoren om alle zaken van het sectiehoofd waar te nemen, juist op het moment dat een paar van je eigen dossiers escaleren. Maar verwacht geen noga uit Montélimar. Jij mag dankbaar zijn dat je überhaupt de kans krijgt om het werk te doen.
- De schijnbare eenvoud: ‘O, dit is zo’n makkelijke klus, dat kun je wel even snel tussendoor doen’. Bijvoorbeeld een reactie op een sommatiebrief. Dan blijkt de cliënt op vakantie en dreigt er ook nog eens een spoed kort geding.
- Slordige instructies: Je ontvangt onleesbare werkinstructies. Je hebt werkelijk geen idee wat er van je verwacht wordt.
- Capslock e-mails: Terwijl jij je al bezwaard voelt om je collega tijdens haar vakantie te storen, beantwoordt ze al je e-mails in HOOFDLETTERS. Alsof haar antwoord dat de processtukken in het verkeerde dossier zijn opgeslagen, daardoor opeens heel logisch klinkt.
Alle klachten lezend, vroeg ik me aanvankelijk af waarom mensen überhaupt met zulke collega’s willen werken. Totdat mij een ongemakkelijk gevoel bekroop. Heb ik dergelijk gedrag zelf ook niet te vaak getolereerd? Sterker nog, heb ik me er zelf schuldig aan gemaakt?
Brr. Dit moet stoppen. Wanneer je met vakantie gaat, zorg je ervoor de boel netjes achter te laten en zeg je dankjewel zodra je terugkomt.
Zullen we het zo afspreken? Dan duik ik met een gerust hart weer in mijn cassatiedossiers, wetende dat ik omringd ben door vakgenoten die elkaars inzet en welzijn waarderen.