actueel quiz
Het is weer zomer, tijd voor de tuchtquiz! Beantwoord de vragen en ontdek in hoeverre u een gevaar bent voor het advocatuurlijke ecosysteem. Uitkoopregeling is helaas niet voorhanden.
1. DE KEUS IS AAN U
Je krijgt een vrouw in de piketdienst die verdacht wordt van behoorlijk zware delicten. Ze is jong en niet eerder verdachte geweest. Op basis van haar verhaal adviseer je haar een verklaring af te leggen. Je vertelt haar dat je haar pas later kunt bijstaan bij het verhoor omdat je nog andere meldingen hebt. Je laat haar de keus: meteen verhoor zonder, of later met bijstand. De vrouw klaagt achteraf dat je had moeten zeggen dat ze op verhoorbijstand moest wachten. Terecht?
2. HOUDT HET EEN KEER OP?
Een cliënt dient tegen jou een klacht in. De voorzitter van de Raad van Discipline verklaart deze kennelijk ongegrond, maar de cliënt gaat in verzet. De Raad van Discipline verklaart het verzet gegrond en acht de klacht gegrond maar legt geen maatregel op. Kan je cliënt hiertegen in hoger beroep?
3. BINNEN IS BINNEN
De ex van je cliënte wil haar geen alimentatie meer betalen, volgens hem woont ze samen. Je wilt wel een toevoeging aanvragen voor het geschil, maar bedingt dat cliënte meteen incassomaatregelen moet nemen – lukt het de achterstallige alimentatie te innen, dan zul je de toevoegingsaanvraag intrekken. Mag dat van de tuchtrechter?
4. DEKENS VOOR DEKENS
Je krijgt als deken een tegen je voorganger als deken gerichte klacht op je bureau. Je reageert in zijn plaats op de klacht. Als het tot een tuchtzitting komt, verschijn jij, waarbij je verklaart ‘voor zover nodig’ door je voorganger gemachtigd te zijn namens hem op te treden. Mag dat?
5. HET MAXIMAAL HAALBARE
Over een arbeidsconflict – je cliënte is met vakantie om te herstellen – spreek je de advocaat van de tegenpartij. Je hebt met je cliënte nog geen strategie afgesproken, maar vertelt de advocaat al wel dat zij openstaat voor beëindiging. Over het beëindigingsvoorstel dat je vervolgens ontvangt, vertel je de cliënte dat dat het maximaal haalbare was. Niettemin klaagt zij erover dat je zonder haar toestemming hebt onderhandeld over beëindiging. Terecht?
6. BANG VOOR DE KLANT
Je cliënt laat zich in een e-mail aan jou bedreigend uit en hij probeert met een auto op je in te rijden. Je doet aangifte, maar de cliënt klaagt (onder meer) dat je daarbij de geheimhoudingsplicht hebt geschonden. Wat zegt de tuchtrechter?
7. MAG IK REAGEREN?
Een klager wraakt de tuchtrechter, maar krijgt bij de wrakingskamer nul op het rekest. Klager gaat in hoger beroep tegen die beslissing omdat hij de reactie van de gewraakte rechters op het wrakingsverzoek niet in kopie had ontvangen en bij gebreke van een mondelinge behandeling daarop niet heeft kunnen reageren. Is dit verzoek ontvankelijk?
8. COMMANDIET WIST HET NIET
Je treedt op namens een commanditaire vennootschap die hotelpanden verhuurt. Namens de cv en de huurders begin je een artikel 96 Rv-procedure voor uitleg van de huurovereenkomsten. De stille vennoot laat je erbuiten, terwijl hij veel over de huurovereenkomsten weet en hij net als de cv belang heeft bij hoge huurprijzen, terwijl de beherend vennoot (mogelijk) een ander belang heeft. De Raad van Discipline – maar hoger beroep loopt nog – vindt dat je de commandiet had moeten informeren. Op welke grond?
9. ONAFHANKELIJK?
Je bent huisadvocaat van een bedrijf waar een fraude-incident is geweest. Je cliënte vraagt je onafhankelijk onderzoek te doen naar de kwestie. Wat is je antwoord?
10. Mijn cliënt heeft het gedaan
Nadat je cliënt is overleden, vertel je de ouders via de officier van justitie dat hij jou heeft bekend hun zevenjarige vermiste dochter te hebben vermoord, opdat de ouders weten wat er met hun dochter is gebeurd. Decennia later, als je zelf gestopt bent als advocaat, vertel je hetzelfde nog eens op tv en in de krant. De deken maakt bezwaar tegen de tweede doorbreking van de geheimhoudingsplicht. Kansrijk?
11. NIKS
Je belooft je cliënt een bezwaarschrift in te dienen tegen de intrekking van haar uitkering, maar doet dat een paar dagen te laat. UWV zegt: niet-ontvankelijk. De rechtbank wijst je beroep af, zo ook de Centrale Raad van Beroep je hoger beroep. Van al deze acties vertel je de cliënt niets, omdat zij toch al zo van streek was door het verlies van haar uitkering. Kan het volgens de Raad van Discipline (hoger beroep loopt nog) door de beugel?
Ja, je bent dominus litis; je hoeft niet over elke stap te overleggen met je cliënt.
12. TEGEN DE SCHUTTING
Jouw cliënt heeft een zwaar conflict met zijn medevennoot. De medevennoot moest van de rechter de kantoorsleutel bij het bedrijf inleveren – maar hij komt hem bij jou thuis afgeven. Daarbij eist hij antwoorden op vragen die hij jou had gemaild. Als hij er met sleutel én ontvangstbevestiging vandoor wil gaan, ga jij schreeuwen van verontwaardiging en duw je hem tegen een schutting. De man klaagt over mishandeling. Maakt dat tuchtrechtelijk indruk?
13. UITSTEL GEREGELD
Door een communicatiestoornis ga jij er ten onrechte vanuit dat je bij de Ondernemingskamer uitstel kreeg voor het indienen van je conclusie. Als je de fout ontdekt, onttrek je je en neemt een collega de zaak over; daardoor krijgt de cliënt vier weken uitstel. Goed gedaan, tuchtrechtelijk gezien?
14. KOMT PAULIANEUS GOED UIT?
Als curator van een failliet vennootschap tref je een advies aan van een andere advocaat dat voor de dga was bedoeld, maar dat door de vennootschap was betaald. Je gebruikt het onder andere in een paulianaprocedure, hoewel de andere advocaat zich beroept op vertrouwelijkheid. Als de dga naar de deken stapt, trek je het stuk om ‘pragmatische redenen’ in. Heb je de tuchtrechter mee, bij een klacht van de dga?
15. ZELFS DE STIEFDOCHTER
In opdracht van de tuchtrechter onderzoek je de praktijk van een andere advocaat. In een vertrouwelijk rapport noem je ook de naam van een cliënt van dat kantoor en de naam van diens stiefdochter. Volgens hen zouden er kwetsende onjuistheden in staan. Vindt die cliënt gehoor bij de tuchtrechter?