actueel quiz

Bent u piekbelaster?

Het is weer zomer, tijd voor de tuchtquiz! Beantwoord de vragen en ontdek in hoeverre u een gevaar bent voor het advocatuurlijke ecosysteem. Uitkoopregeling is helaas niet voorhanden.

1. DE KEUS IS AAN U

Je krijgt een vrouw in de piketdienst die verdacht wordt van behoorlijk zware delicten. Ze is jong en niet eerder verdachte geweest. Op basis van haar verhaal adviseer je haar een verklaring af te leggen. Je vertelt haar dat je haar pas later kunt bijstaan bij het verhoor omdat je nog andere meldingen hebt. Je laat haar de keus: meteen verhoor zonder, of later met bijstand. De vrouw klaagt achteraf dat je had moeten zeggen dat ze op verhoorbijstand moest wachten. Terecht?

Ja, verhoorbijstand is mede bedoeld om cliënten tegen zichzelf te beschermen.
Nee, want je hebt haar op basis van wat ze jou vertelde correct geadviseerd.
Nee, dit geldt alleen als verdachten minderjarig of kwetsbaar zijn.
Ja, verhoorbijstand is verplicht.
Toelichting

Nu klaagster niet minderjarig was noch anderszins als kwetsbare verdachte kan worden aangemerkt had zij de vrije keuze om afstand te doen van verhoorbijstand. Door deze keuze te respecteren heeft verweerster niet onbetamelijk gehandeld.

ECLI:NL:TAHVD:2023:44

https://www.advocatenblad.nl/2023/06/01/verhoorbijstand-mr-x-laat-client-de-keuze/

2. HOUDT HET EEN KEER OP?

Een cliënt dient tegen jou een klacht in. De voorzitter van de Raad van Discipline verklaart deze kennelijk ongegrond, maar de cliënt gaat in verzet. De Raad van Discipline verklaart het verzet gegrond en acht de klacht gegrond maar legt geen maatregel op. Kan je cliënt hiertegen in hoger beroep?

Ja, want er is geen sanctie opgelegd.
Nee, want de klacht is gegrond verklaard.
Nee, na verzet is hoger beroep uitgesloten.
Ja, want een klager kan altijd in beroep tegen een beslissing van de raad.
Toelichting

Op grond van de Advocatenwet (artikel 56, eerste lid sub a) kan een klager in beginsel alleen in beroep als de klacht geheel of gedeeltelijk ongegrond is verklaard.

ECLI:NL:TAHVD:2022:137

https://www.advocatenblad.nl/2022/09/15/klacht-gegrond-dus-mr-x-gevrijwaard-van-hoger-beroep/

3. BINNEN IS BINNEN

De ex van je cliënte wil haar geen alimentatie meer betalen, volgens hem woont ze samen. Je wilt wel een toevoeging aanvragen voor het geschil, maar bedingt dat cliënte meteen incassomaatregelen moet nemen – lukt het de achterstallige alimentatie te innen, dan zul je de toevoegingsaanvraag intrekken. Mag dat van de tuchtrechter?

Ja, je mag immers ook met een cliënt afspreken dat die volledig afziet van een toevoeging; een voorwaardelijke afstandsverkaring gaat minder ver.
Nee, het gaat om de vraag of de cliënt er recht op heeft; anders loopt de cliënt door jou het risico om de te veel betaalde alimentatie niet te kunnen restitueren.
Dat hangt ervan af hoe groot de kans is dat de rechter de vordering van de cliënt ook toewijst.
Nee, je had de incassomaatregelen zelf in gang moeten zetten.
Toelichting

De aanvullende voorwaarde is in deze zaak absoluut ontoelaatbaar. Schending kernwaarden financiële integriteit en partijdigheid.

ECLI:NL:TAHVD:2023:43

https://www.advocatenblad.nl/2023/04/06/mr-x-laat-toevoeging-afhangen-van-inning-vordering/

4. DEKENS VOOR DEKENS

Je krijgt als deken een tegen je voorganger als deken gerichte klacht op je bureau. Je reageert in zijn plaats op de klacht. Als het tot een tuchtzitting komt, verschijn jij, waarbij je verklaart ‘voor zover nodig’ door je voorganger gemachtigd te zijn namens hem op te treden. Mag dat?

Je kunt niet in de plaats van je voorganger treden, maar mag wel als gemachtigde namens hem optreden.
Het is ongewenst om als gemachtigde van je voorganger op te treden; in zijn plaats treden mag wel.
Je treedt van rechtswege in de plaats van je voorganger; als gemachtigde optreden is dus niet aan de orde.
Je kunt niet in de plaats van je voorganger treden en mag ook niet als gemachtigde namens hem optreden.
Toelichting

Het optreden door een deken als belangenbehartiger van een advocaat in een individuele klachtzaak, ook al is die advocaat een voormalig deken, staat op gespannen voet met overige bij de deken belegde rollen in het rechtsbestel.

ECLI:NL:TAHVD:2023:10

https://www.advocatenblad.nl/2023/02/02/deken-mr-x-mag-tuchtzaak-niet-overnemen/

5. HET MAXIMAAL HAALBARE

Over een arbeidsconflict – je cliënte is met vakantie om te herstellen – spreek je de advocaat van de tegenpartij. Je hebt met je cliënte nog geen strategie afgesproken, maar vertelt de advocaat al wel dat zij openstaat voor beëindiging. Over het beëindigingsvoorstel dat je vervolgens ontvangt, vertel je de cliënte dat dat het maximaal haalbare was. Niettemin klaagt zij erover dat je zonder haar toestemming hebt onderhandeld over beëindiging. Terecht?

Nee, beëindiging is in deze fase van een arbeidsconflict altijd een optie en je hebt in haar belang gehandeld.
Ja, want je hebt de kernwaarde vertrouwelijkheid geschonden.
Nee, want ze hoeft het voorstel niet te accepteren.
Ja, want alleen met haar medewerking kun je in de onderhandeling het maximaal haalbare bereiken.
Toelichting

Overleg met je cliënt in vertrouwelijkheid is essentieel voor het optreden als advocaat.

ECLI:NL:TADRSHE:2022:146

https://www.advocatenblad.nl/2022/11/03/mr-x-praat-voor-haar-beurt/

6. BANG VOOR DE KLANT

Je cliënt laat zich in een e-mail aan jou bedreigend uit en hij probeert met een auto op je in te rijden. Je doet aangifte, maar de cliënt klaagt (onder meer) dat je daarbij de geheimhoudingsplicht hebt geschonden. Wat zegt de tuchtrechter?

Aangifte doen tegen een cliënt is nooit toegestaan omdat de geheimhoudingsplicht absoluut is.
Bij het doen van aangifte geldt de geheimhoudingsplicht niet.
Aangifte doen is in uitzonderlijke gevallen toegestaan na overleg met de deken, ook rekening houdend met de partijdigheid.
Aangifte doen is alleen toegestaan bij de geheimhoudersdesk van het Openbaar Ministerie.
Toelichting

Nu verweerder heeft nagelaten voorafgaand aan de aangifte advies in te winnen bij de deken (ook in verband met de doorbreking van zijn geheimhoudingsplicht), heeft hij tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld.

ECLI:NL:TAHVD:2023:7

https://www.advocatenblad.nl/2023/01/26/mr-x-doet-aangifte-tegen-client/

7. MAG IK REAGEREN?

Een klager wraakt de tuchtrechter, maar krijgt bij de wrakingskamer nul op het rekest. Klager gaat in hoger beroep tegen die beslissing omdat hij de reactie van de gewraakte rechters op het wrakingsverzoek niet in kopie had ontvangen en bij gebreke van een mondelinge behandeling daarop niet heeft kunnen reageren. Is dit verzoek ontvankelijk?

Ja, want het beginsel van hoor en wederhoor is geschonden.
Nee, bij wrakingsbeslissingen is appel uitgesloten.
Ja, bij wrakingsbeslissingen is altijd een hogere voorziening mogelijk.
Nee, omdat de wrakingskamer na verzoek en antwoord een beslissing dient te nemen.
Toelichting

De doorbrekingsgrond gaat op voor zover verzoekers geen afschrift hebben gekregen van de reactie van verweerster op hun wrakingsverzoek en daarop dus bij gebreke van een mondelinge behandeling niet hebben kunnen reageren. Na ontvankelijkverklaring wijst het hof het wrakingsverzoek op inhoudelijke gronden af.

ECLI:NL:TAHVD:2023:2

https://www.advocatenblad.nl/2023/01/11/tuchtrechter-mr-x-gewraakt-hoger-beroep-ontvankelijk/

8. COMMANDIET WIST HET NIET

Je treedt op namens een commanditaire vennootschap die hotelpanden verhuurt. Namens de cv en de huurders begin je een artikel 96 Rv-procedure voor uitleg van de huurovereenkomsten. De stille vennoot laat je erbuiten, terwijl hij veel over de huurovereenkomsten weet en hij net als de cv belang heeft bij hoge huurprijzen, terwijl de beherend vennoot (mogelijk) een ander belang heeft. De Raad van Discipline – maar hoger beroep loopt nog – vindt dat je de commandiet had moeten informeren. Op welke grond?

Gezien het bijzondere karakter van de artikel 96 Rv-procedure had je de stille vennoot gelegenheid moeten geven zich daarin over de kwestie uit te spreken.
Je moet een stille vennoot altijd informeren over juridische procedures die je namens de cv begint.
Je moet je richten op het gezamenlijke belang van de vennoten en onder omstandigheden met tegenstrijdige belangen rekening houden.
Je moet het belang van de stille vennoot extra in het oog houden omdat die geen beheershandelingen mag verrichten.
Toelichting

Verweerder heeft niet zorgvuldig gehandeld door klager, een stille vennoot, niet te informeren, terwijl klager een groot (financieel) belang had en bovendien bij uitstek het verzoekschrift had kunnen onderbouwen en nadere (cruciale) informatie had kunnen verstrekken. Zie ook het Lexence-arrest.

ECLI:NL:TADRSGR:2022:222

https://www.advocatenblad.nl/2022/12/21/mr-x-moest-stille-vennoot-informeren/

9. ONAFHANKELIJK?

Je bent huisadvocaat van een bedrijf waar een fraude-incident is geweest. Je cliënte vraagt je onafhankelijk onderzoek te doen naar de kwestie. Wat is je antwoord?

Dat kan ik als huisadvocaat niet doen.
Dat kan ik alleen doen als het rapport voor intern gebruik is.
Dat kan ik alleen doen als een derde het betaalt.
Dat kan ik als advocaat niet doen.
Toelichting

Voorop wordt gesteld dat het optreden als onafhankelijk advocaat-onderzoeker voor een opdrachtgever niet mogelijk is als sprake is van een bestaande adviesrelatie tussen de advocaat of een kantoorgenoot van de advocaat met die opdrachtgever.

ECLI:NL:TAHVD:2023:59

https://www.advocatenblad.nl/2023/06/15/wat-kan-mr-x-als-onafhankelijk-onderzoeker/

10. Mijn cliënt heeft het gedaan

Nadat je cliënt is overleden, vertel je de ouders via de officier van justitie dat hij jou heeft bekend hun zevenjarige vermiste dochter te hebben vermoord, opdat de ouders weten wat er met hun dochter is gebeurd. Decennia later, als je zelf gestopt bent als advocaat, vertel je hetzelfde nog eens op tv en in de krant. De deken maakt bezwaar tegen de tweede doorbreking van de geheimhoudingsplicht. Kansrijk?

Nee, als je gestopt bent als advocaat kan de deken geen bezwaar meer maken.
Nee, als de cliënt is overleden blijft de geheimhoudingsplicht niet onder alle omstandigheden overeind.
Ja, de geheimhoudingsplicht duurt eeuwig, al kan die in zeer bijzondere gevallen worden doorbroken.
Ja, je had de nabestaanden voorafgaand aan het media-optreden moeten informeren.
Toelichting

De geheimhoudingsplicht kan in zeer bijzondere gevallen worden doorbroken maar de tweede schending diende geen gerechtvaardigd belang meer.

ECLI:NL:TADRARL:2022:200

https://www.advocatenblad.nl/2022/09/29/mr-x-oud-advocaat-onthult-mijn-client-bekende-moord/

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/22/advocaat-mijn-client-heeft-moord-op-meisje-bekend-a4125241#/krant/2022/05/23/#102

11. NIKS

Je belooft je cliënt een bezwaarschrift in te dienen tegen de intrekking van haar uitkering, maar doet dat een paar dagen te laat. UWV zegt: niet-ontvankelijk. De rechtbank wijst je beroep af, zo ook de Centrale Raad van Beroep je hoger beroep. Van al deze acties vertel je de cliënt niets, omdat zij toch al zo van streek was door het verlies van haar uitkering. Kan het volgens de Raad van Discipline (hoger beroep loopt nog) door de beugel?

Ja, je bent dominus litis; je hoeft niet over elke stap te overleggen met je cliënt.

Nee, na je fout had je de zaak moeten neerleggen.
Nee, je had je cliënt meteen van de termijnoverschrijding moeten vertellen.
Ja, want je hebt na je eerste fout steeds gehandeld in het belang van je cliënt.
Toelichting

Als je cliënt niet meteen informeert over overschrijding en overlegt over verdere aanpak, schaad je het vertrouwen in de advocatuur.

ECLI:NL:TADRSHE:2022:160

https://www.advocatenblad.nl/2022/11/23/mr-x-probeert-stilletjes-fout-te-herstellen/

12. TEGEN DE SCHUTTING

Jouw cliënt heeft een zwaar conflict met zijn medevennoot. De medevennoot moest van de rechter de kantoorsleutel bij het bedrijf inleveren – maar hij komt hem bij jou thuis afgeven. Daarbij eist hij antwoorden op vragen die hij jou had gemaild. Als hij er met sleutel én ontvangstbevestiging vandoor wil gaan, ga jij schreeuwen van verontwaardiging en duw je hem tegen een schutting. De man klaagt over mishandeling. Maakt dat tuchtrechtelijk indruk?

Ja, als advocaat moet je boven de zaak staan.
Nee, de wederpartij had niet thuis mogen komen en jouw verzet is begrijpelijk.
Ja, als advocaat mag je cliënt noch wederpartij fysiek belagen.
Nee, tegen een schutting duwen is nog geen mishandeling.
Toelichting

Komst naar privéwoning is ongebruikelijk en ongewenst, en verzet zonder buitenproportioneel geweld is begrijpelijk.

ECLI:NL:TADRARL:2022:230

https://www.advocatenblad.nl/2022/10/20/mr-x-krijgt-thuis-de-wederpartij-aan-de-deur/

13. UITSTEL GEREGELD

Door een communicatiestoornis ga jij er ten onrechte vanuit dat je bij de Ondernemingskamer uitstel kreeg voor het indienen van je conclusie. Als je de fout ontdekt, onttrek je je en neemt een collega de zaak over; daardoor krijgt de cliënt vier weken uitstel. Goed gedaan, tuchtrechtelijk gezien?

Nee, daar is de mogelijkheid van onttrekking niet voor bedoeld.
Ja, de fout is begrijpelijk en je hebt in het belang van je cliënt gehandeld.
Nee, jij maakte de fout: jij dacht ten onrechte dat er uitstel was.
Nee, in die late fase mag je je niet onttrekken.
Toelichting

Begrijpelijke fout en gehandeld in het belang van de cliënt, maar onttrekking om uitstel te krijgen na eigen fout: daar is onttrekking niet voor bedoeld.

ECLI:NL:TADRAMS:2022:197

https://www.advocatenblad.nl/2022/10/13/mr-x-onttrekt-zich-om-uitstel-te-krijgen/

14. KOMT PAULIANEUS GOED UIT?

Als curator van een failliet vennootschap tref je een advies aan van een andere advocaat dat voor de dga was bedoeld, maar dat door de vennootschap was betaald. Je gebruikt het onder andere in een paulianaprocedure, hoewel de andere advocaat zich beroept op vertrouwelijkheid. Als de dga naar de deken stapt, trek je het stuk om ‘pragmatische redenen’ in. Heb je de tuchtrechter mee, bij een klacht van de dga?

Ja, het is niet vertrouwelijk omdat het in de administratie van de vennootschap zat en door deze was betaald.
Ja, gezien de waarheidsvinding en fraudebestrijding door de curator wordt de vertrouwelijkheid doorbroken.
Nee, het is een advies van de advocaat aan zijn cliënt, dan moet het oordeel ‘vertrouwelijk!’ van de advocaat worden gevolgd.
Nee, omdat je niet eerst naar de deken bent gegaan.
Toelichting

Label ‘vertrouwelijk!’ van de advocaat moet in beginsel worden gevolgd. Voor bestrijding daarvan moet je naar de deken, die kan bemiddelen, maar dan moet je het stuk niet eerst lezen.

ECLI:NL:TAHVD:2022:105

https://www.advocatenblad.nl/2022/06/22/curator-mr-x-legt-pats-boem-vertrouwelijk-stuk-over/

15. ZELFS DE STIEFDOCHTER

In opdracht van de tuchtrechter onderzoek je de praktijk van een andere advocaat. In een vertrouwelijk rapport noem je ook de naam van een cliënt van dat kantoor en de naam van diens stiefdochter. Volgens hen zouden er kwetsende onjuistheden in staan. Vindt die cliënt gehoor bij de tuchtrechter?

Nee, want het rapport is vertrouwelijk.
Ja, want de vertrouwelijkheid blijkt niet gewaarborgd nu de cliënt er kennis van kon nemen.
Nee, want de klager is niet rechtstreeks in zijn belang getroffen omdat hij geen cliënt is van jou.
Ja, want je gaat buiten je boekje en de cliënt is door de kwetsende onjuistheden rechtstreeks in zijn belang getroffen.
Toelichting

Niet rechtstreeks in belang getroffen, want geen cliënt van jou.

ECLI:NL:TADRAMS:2022:97; ECLI:NL:TADRAMS:2022:208

https://www.advocatenblad.nl/2022/06/09/mr-x-noemt-client-van-ander-bij-naam/


Voor de nuance, zie de uitspraken op tuchtrecht.nl.

Volg ‘mr. X’ op advocatenblad.nl, lees de jaarlijkse Kroniek tuchtrecht in het Advocatenblad en luister de Tuchtcast Passend en geboden!