actueel

Ook in hoger beroep dertig jaar cel voor moord Wiersum

Het gerechtshof Amsterdam heeft de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum ook in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel. Het OM had een levenslange gevangenisstraf tegen hen geëist.

De rechtbank veroordeelde Moreno B. (34) en Giërmo B. (39) eerder al tot dertig jaar cel, maar zowel zij als het OM gingen daarop in hoger beroep. Het hof acht bewezen dat de moord door de mannen professioneel en grondig is voorbereid, met verkenningen van de omgeving. De drijfveer voor de daders voor de moord was geld, aldus het hof.

De twee wisten volgens het hof dat Wiersum advocaat was. ‘Het moet voor hen duidelijk zijn geweest dat een moord op een advocaat een grote maatschappelijke schok teweeg zou brengen.’ Het staat voor het hof niet vast dat zij wisten dat Wiersum een rol speelde in het Marengo-proces en/of dat zij beoogden dit strafproces te beïnvloeden, zoals het OM bepleitte. Maar dat doet volgens het hof niets af aan het feit dat ze door hun handelen daadwerkelijk de versterkte onrust in de samenleving veroorzaakten. Dat weegt strafverzwarend.

Het hof overweegt verder ‘dat de uitvoering van de moord wordt gekenmerkt door een koelbloedige angstaanjagende professionaliteit, die niet anders kan worden geduid als volstrekt gewetenloos. De samenleving dient te worden beschermd tegen beide mannen. De strafoplegging heeft naast vergelding als doel anderen ervan te weerhouden over te gaan tot het plegen van dit soort feiten’.

De advocaten van Moreno B. lieten weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak. De advocaat van Giërmo B. liet weten ‘in beraad’ te gaan hierover.