van de nova

veelgestelde vragen

Kan ik een kostenvergoeding krijgen voor het bijstaan van een gesanctioneerde cliënt?

Top 3 van veelgestelde vragen van advocaten aan het Informatiepunt deze maand.

V: De Sanctieverordening bepaalt dat alle tegoeden of economische middelen van gesanctioneerde (rechts)personen of aan hen verbonden partijen bevroren moeten worden. Toch wil ik vergoeding voor de redelijke kosten die ik heb gemaakt voor het bijstaan van een gesanctioneerde cliënt. Wat moet ik doen?

A: U kunt bij het ministerie van Financiën toestemming vragen voor het vrijmaken van middelen om uw redelijk gemaakte kosten te vergoeden. U doet dit via sancties@minfin.nl. Het ministerie kan als voorwaarde stellen dat de deken van de orde in het arrondissement waar u kantoor houdt per betaling een verklaring aan u afgeeft ten behoeve van de betrokken bank. Een voorbeeld van een dergelijke verklaring vindt u op advocatenorde.nl in het antwoord op FAQ 4 onder Dossiers/Sanctieregeling.

V: Ik wil per 1 januari 2023 stoppen met de praktijk, kan ik mij nu al uitschrijven?

A: Ja, uitschrijving van het tableau per een datum in de toekomst is mogelijk. Log daarvoor in op Mijn Orde, kies voor ‘wijzigingen doorgeven’ en ‘ik wil mij laten uitschrijven van het tableau’. Let op: 1 januari is de peildatum voor de financiële bijdrage over het komende jaar, dus schrijf u uiterlijk uit op 31 december 2022.

V: Ik heb dit jaar 32 opleidingspunten behaald, terwijl ik er maar 20 behoef te halen. Kan ik die 12 extra PO-punten meenemen naar volgend jaar?

A: In principe kunt u niet zonder meer opleidingspunten ‘meenemen’ naar volgend jaar. Alleen wanneer aan het eind van het jaar blijkt dat u een tekort aan PO-punten op een bepaald rechtsgebied heeft, kunt u een overschot van het voorgaande jaar compenseren tot een maximum van 10 PO-punten op datzelfde rechtsgebied. Zie hiervoor artikel 4.4 lid 4 van de Voda.

Meer vragen?
Meer vragen?

Bekijk alle veelgestelde vragen op advocatenorde.nl/faqs. Staat uw vraag hier niet bij? Het Informatiepunt voor advocaten is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.30 uur op (070) 335 35 54 en via informatiepunt@advocatenorde.nl. Het Informatiepunt geeft voorlichting aan advocaten over de regelgeving voor de advocatuur en beantwoordt vragen van advocaten over het gebruik van online applicaties van de NOvA.


benoemingen en verkiezingen

Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden

Verkozen als plv. lid per 1 januari 2023:

  • Mr. E.H.M. (Els) Harbers

Verkozen als plv. lid per 1 april 2023:

  • Mr. J.J. (Jasper) Molenaar

Raad van Discipline ’s-Hertogenbosch

Verkozen als plv. lid per 1 januari 2023:

  • Mr. A.A.T. (Anoeska) van Ginderen
  • Mr. J.A.J.A. (Joris) Luijten

Verkozen als lid per 1 februari 2023:

  • Mr. A.J.C. (Angelique) Perdaems

Financiële commissie college van afgevaardigden

Verkozen als lid per 8 december 2022:

  • Mr. C.A.M. (Carl) Luttikhuis

Examencommissie Beroepsopleiding Advocaten

Benoemd als lid per 1 december 2022:

  • Mr. L.J. (Luurt) Wildeboer

Advocatenredactie Advocatenblad

Benoemd als lid per 15 november 2022:

  • Mr. E. (Elpiniki) Kolokatsi