actueel

gespot op social media

linkedin

Anker & Anker Strafrechtadvocaten

Een markant moment gisteren in de rechtsgeschiedenis! In een tbs-uitspraak van 1 december jl. heeft de rechtbank Noord-Nederland de uitspraak met de hand uitgeschreven. Het vergt nadere studie om uit te zoeken wanneer een uitspraak met de hand geschreven werd. Wellicht moeten we zelfs terug naar de Franse tijd. De rechtbank kwam met de handgeschreven uitspraak tegemoet aan de wens van de tbs-gestelde. Alleen op deze wijze is gegarandeerd dat cliënt op papier kennis draagt van de inhoud van de uitspraak.

Raadsman Jan Boksem verwoordde het ter zitting als volgt: “Cliënt heeft het liefst niets te maken met computers, met digitale informatie en met getypte brieven, rapporten en andere documenten. Hij leeft niet in een digitale wereld en verlangt ook van anderen dat zij niet langs digitale weg met hem communiceren. En dat is lastig. Lastig omdat voor hem alles wat niet geschreven is, niet telt. En lastig omdat tegenwoordig vrijwel alle communicatie langs digitale weg plaatsvindt en ook in de rechtspraak het dossier opgebouwd is uit stukken die op de computer zijn gemaakt.

Ik heb geprobeerd het verlengingsadvies en de wettelijke aantekeningen met cliënt te bespreken. Het werd mij meteen duidelijk dat dat geen zin had. De rapporten en andere stukken zijn niet geschreven. Wat hem betreft hoef ik die stukken dan ook niet voor Uw rechtbank van commentaar te voorzien. Ze spelen geen rol.”

Jan Boksem overlegde ter zitting zijn door hemzelf met de hand geschreven pleitaantekeningen aan de rechtbank.