vak & mens dagboek

Dagboek van een groentje

De 20-jarige Tim Groeneweg werd eind augustus beëdigd en is daarmee de jongste advocaat van Nederland. Hij hield een dagboek bij van zijn eerste tijd als M&A-advocaat bij HVG Law in Rotterdam.

Maandag 5 september

Na een zonovergoten weekend start vandaag mijn vierde week bij HVG Law. Patroon Joska (senior M&A) vraagt of ik tijd heb voor een voor mij al bekende cliënt. Vorige week stelde ik in het kader van het due diligence onderzoek vragen voor het management van de target op, nu is het tijd voor een share purchase agreement (SPA). Interessant om te doen en gelukkig word ik niet in het diepe gegooid: Joska legt uit hoe het principe van een locked box werkt en waar je rekening mee dient te houden bij het opstellen van bepalingen.

Het is leuk om voor eenzelfde project verschillende werkzaamheden uit te voeren. Zo leer je over de verschillende aspecten van een strategische transactie en krijg je uiteindelijk ook het grotere plaatje in beeld. Lastig is de planning. Ik kan nog moeilijk inschatten hoeveel tijd je aan een bepaalde opdracht kwijt bent, maar gelukkig word ik goed begeleid. Als ik het idee heb dat iets extra tijd kost, dan communiceren we hierover en zorgen we dat niemand voor last minute-verrassingen komt te staan.

Aan het einde van de ochtend staat, samen met Sijmen (partner M&A) en Goran (senior M&A), een call gepland met een cliënt uit de software-industrie. Leerzaam om te ervaren hoe zo’n gesprek wordt aangevlogen en de wisselwerking tussen advocaat en cliënt te ervaren.

Woensdag 7 september

Ik werk vandaag thuis. Gisteren was ik druk met het afronden van een corporate en commercial due diligence onderzoek, nu ga ik eerst aan de slag met het opstellen van de SPA voor Joska. Hierbij kom ik direct voor uitdagingen te staan: wat zijn gebruikelijke garanties en voorwaarden die gelden voor de periode tussen de effectieve datum en de closing datum? En hoe geef je een non-concurrentiebeding vorm? Het is echt learning on the job.

Ook werk ik aan een memo over het verschil in aansprakelijkheid tussen commissarissen in een two-tier board en niet-uitvoerende bestuurders in een one-tier board. Dit ligt in het verlengde van mijn masterscriptie die ging over het aansprakelijkheidsregime van tijdelijk door de Ondernemingskamer benoemde bestuurders. Ik vind inmiddels redelijk goed mijn weg in de verschillende tools en applicaties van kantoor om het memo efficiënt te kunnen schrijven. Dezelfde dag nog krijg ik feedback. Fijn om te merken dat de seniors snel tijd vrij maken om kritisch naar je stukken te kijken en feedback te delen.

Donderdag 8 september

Om 9.00 uur staat een call met een cliënt ingepland. Samen met Joram (senior M&A) en Anne (junior M&A) werk ik voor deze cliënt uit de logistieke sector aan de verkoop van de onderneming, terwijl nu, in de ordinary course of business, nog een internationale overname moet worden gedaan.

Na de call rijd ik richting Rotterdam.

Ik ga aan de slag met het opstellen van een intentieovereenkomst. De rest van de middag besteed ik aan het afmaken van de SPA voor Joska. Na een dag hard werken, sluiten we de dag af met een borrel op de werkvloer. Leuk om naast het inhoudelijke werk ook elkaars wel en wee mee te krijgen.

Dinsdag 13 september

Elke dinsdagochtend bespreken we met het team van Corporate M&A en Dispute Resolution de stand van zaken. Daar valt ook het besluit met alle jonge kantoorgenoten naar het Jonge Balie Congres te gaan.

Aan het einde van de ochtend staat – samen met Joska, Douwe (junior M&A) en Mérien (senior IP, IT & Privacy) – een management call op het programma. Wij staan bij deze transactie de koper bij en hebben enkele vragen voor het management van de target. Er heerst tijdens het gesprek een gemoedelijke sfeer. Opvallend is dat geen vakjargon wordt gebruikt, maar dat vanuit een business perspectief zoveel mogelijk informatie over de target wordt vergaard.

Na de lunch met kantoorgenoten in het bedrijfsrestaurant heb ik met Luuk (junior M&A) afgesproken voor feedback op het door mij aangeleverde deel van een due diligence rapport. Juridisch inhoudelijk was het stuk goed, maar ik begrijp dat ik nog veel kan leren over de manier van formuleren.

Deze middag staat ook een cursus van Emmanuel Lokin op het programma. Met een groep van acht junioren volgen we de cursus op een groot scherm. Ruim twee uur lang worden we ondergedompeld in de actualiteiten van het ondernemingsrecht. Aan het einde van de middag loop ik samen met Sijmen door mijn mark-up van de SPA en de aandeelhoudersovereenkomst voor de cliënt waar we vorige week de call mee hadden.

Donderdag 15 september

Vandaag start de beroepsopleiding op Woudschoten. Ik praat voor aanvang nog even bij met kantoorgenoten Kim en Youri en andere bekenden. Dan begint het inhoudelijke programma: twee dagen lang worden ons onder meer het tuchtrecht en de kernwaarden van de advocatuur bijgebracht. Op elke regel blijkt een uitzondering te bestaan en ook op die uitzondering bestaat vaak weer een uitzondering. Ik besef dat het tuchtrecht geen appeltje-eitje is.

Tijdens de Lawyers Tour mogen we aan de hand van stellingen vragen stellen aan strafrechtadvocaat Robert Malewicz, die onder meer Willem Holleeder heeft bijgestaan. Boeiend om zijn verhalen te horen, ook voor de civilisten onder ons. Er zijn immers aspecten van het werk van een advocaat, zoals de verhouding tussen advocaat en cliënt, die de rechtsgebieden overstijgen. Aansluitend eindigen we met het team HVG Law & co. op een verdienstelijke vierde plaats bij de pubquiz. Tijdens het diner en de aansluitende borrel leer ik de andere opleidingsgenoten beter kennen. Uiteraard ga ik na afloop nog even op de foto bij het paard van Woudschoten. Dat mocht volgens kantoorgenoten niet ontbreken.